ZDROWIE

 

 

ZDROWIE!!!

   ... tak ważne dla każdego człowieka. W największym stopniu zależy od tego jak sami o nie dbamy i w jaki sposób zapobiegamy chorobom. Sok zawiera znaczną ilość kwasów organicznych, którym przypisuje się duże znaczenie dietetyczne. Dzieje się tak, gdyż działają na organizm alkalizująco. Składniki popiołowe to 0,22-0,6% (potas, fosfor, wapń, sód, żelazo) i występują w połączeniach organiczno-mineralnych, a dzięki temu są łatwo przyswajalne przez organizm.

   Do podstawowych witamin zawartych w jabłkach należą m.in. C, A, B1, B2, B3 i PP. Chronią one przed zbyt wczesnym starzeniem, dzięki regulowaniu wszystkich procesów życiowych oraz wspieraniu organizmu w walce z infekcjami. Należy podkreślić, że organizm nie potrafi gromadzić witamin na zapas, więc należy je przyjmować systematycznie.

BŁONNIK I PEKTYNY
-wpływają korzystnie na perystaltykę jelit;
-obniżają poziom cholesterolu we krwi;
-wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki.

CUKRY
-występują w formach prostych, łatwo przyswajalnych przez organizm.

MINERAŁY (POTAS, WAPŃ, MAGNEZ,KRZEM, ŻELAZO)
-zapobiegają zawałom serca;
-wzmacniają kości;
-wpływają na lepsze dokrwienie organizmu.

 

 

   “Mętny sok jabłkowy zapobiega nowotworom i wspomaga ogólną odporność.” Taką teorię ogłosili naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zawarte są w takich sokach związki z grupy polifenoli (głównie z flawonoidów), których jest 4-razy więcej niż w sokach klarowanych. Związki te, działają przeciw-nowotworowo, między innymi obniżając ryzyko zachorowania na raka piersi oraz powstrzymują rozwój raka płuc, usuwając z organizmu wolne rodniki, także działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Głównym autorem tych badań jest prof. Jan Oszmański- kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw w Katedrze Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Wyniki zostały ogłoszone w styczniowym wydaniu pisma “Journal of the Science of Food and Agriculture”.

   “Dzieci, które piją dużo soku z jabłek, są mniej narażone na astmy.” Do takich wniosków doszli naukowcy z Imperial Collage, którzy przebadali grupę dzieci w wieku 5 do 10 lat, zamieszkujących dzielnicę Londynu - Greenwith. Artykuł na ten temat zamieściło pismo “European Respiratory Journal”. Prowadzący badania dr Peter Bumey uważa, że za korzystny wpływ soku z jabłek na oskrzela i płuca mogą odpowiadać roślinne flawonoidy i kwasy fenolowe zawarte w tych owocach. Związki te, łagodzą stany zapalne dróg oddechowych, będących podłożem do rozwoju astmy. Ostatnimi czasy, naukowcy z Uniwersytetu w Abedeen poinformowali, że kobiety będące w ciąży, a które piją dużo mętnego soku z jabłek, obniżają ryzyko astmy u swojego potomstwa.

Spożywając sok „Soczysta natura” firmy „BIOGRIM” równocześnie zaspokajasz wiele swoich potrzeb, m.in.:
- gasisz pragnienie zdrowym, naturalnym sokiem;
- oszczędzasz na leczeniu, dostarczając naturalnych związków, niezbędnych do życia;
- zwiększasz odporność twojego organizmu;
- czerpiesz przyjemności z delektowania się
wspaniałym aromatem i smakiem produktu z nad Wisły;
- ograniczasz dostarczanie chemicznych środków i konserwantów, zawartych w innych napojach.

"Pamiętajmy, że…

… pyszny soczek rano i wieczorem, procentuje zdrowiem i dobrym humorem"
Grzegorz Maryniowski